Rieten hoed zijn van Azië 

Een strohoed of rieten hoed is een hoofddeksel dat vervaardigd is uit vlechtwerk van stro. Voordeel van een strohoed is dat deze heel licht en, door de porositeit, luchtig is. Door een brede rand zorgt de strohoed voor schaduw. Hij is echter enkel geschikt om te dragen bij mooi weer. 

Strohoeden werden vaak in huisnijverheid vervaardigd en vanaf de 18e eeuw ontstond er een levendige handel in deze hoeden. De dorpen in de vallei van de Jeker, met centra als Rukkelingen-aan-de-Jeker, kenden vele strohoedenmakers en strovlechtsters (tresseuses de paille). Deze activiteit werd vooral in de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw beoefend. Sommigen hoedenmakers trokken weg en begonnen elders een hoedenwinkel. Ook werd het stro wel in de strohoeden streek voorbereid (deze moest onder meer worden platgemaakt), opgestuurd naar de steden waar hoedenwinkels waren, waarna strohoedenmakers vanuit de Jekervallei voor enkele maanden als seizoenarbeider in deze steden gingen werken om de hoeden aldaar te vervaardigen. 

Rieten hoeden zijn er in heren- en damesmodellen. Het herenmodel is vaak gebaseerd op een cowboyhoed of een fedora. Het damesmodel heeft gewoonlijk een bolle vorm en een brede rand. Meestal is er om de hoed een lint aangebracht. Sommige strohoeden zijn bovendien voorzien van kunstige versieringen in het vlechtwerk. 

Bijzondere soorten van strohoed zijn de panamahoed en de sombrero. 

Als materiaal kan roggestro worden toegepast, maar ook papierstro en exotische strosoorten worden gebruikt 

Panama hoed 

Een panamahoed is de benaming van een specifieke hoed. Panamahoeden worden gemaakt van gevlochten bladeren van de Carludovica palmata. 

Heden ten dage worden de meeste hoeden gemaakt in Cuenca. De hoeden worden nog steeds met de hand gemaakt maar zijn toch goedkoop omdat de productie slechts een dag of twee in beslag neemt. 

De beste hoeden worden echter geweven in Montecristi. Deze hebben de hoogste weefdichtheid en gaan een leven lang mee. Het duurt vele maanden om zo’n kwaliteits hoed te maken en daardoor zijn Montecristi-panamahoeden nogal prijzig. 

Sombrero 

Een sombrero is een Mexicaanse hoed met een brede rand. De naam is afkomstig van het Spaanse woord sombra, dat schaduw betekent. 

In het Spaans wordt elke hoed met een rand een sombrero genoemd. De Mexicaanse hoed met een brede rand wordt in het Spaans daarom aangeduid als sombrero mexicano of sombrero de charro. 

Doorgaans is de sombrero, net als de ook in het noorden van Mexico zeer populaire cowboy hoed, gemaakt van stro of vilt. De sombrero werd dan ook oorspronkelijk gedragen door landarbeiders als bescherming tegen de zon. Inmiddels is de sombrero een toeristisch icoon van Mexico geworden, zoals de klomp van Nederland.